Wat doet u met de jaarovergang in Informant?

Vooral van nieuwe klanten krijgen wij jaarlijks rond deze tijd vragen die allemaal te maken hebben met de jaarovergang. Vanuit hun oude software zijn ze gewend om boekjaren te moeten openen en/of bepaalde handelingen te moeten uitvoeren. Dat gaat in Informant gelukkig makkelijker. 


Moet ik een boekjaar afsluiten om in het nieuwe jaar verder te kunnen werken?

Nee, u hoeft geen boekjaren af te sluiten. U kunt rustig in december de maand januari al prolongeren. U mag betalingen op dagafschriften in december afboeken op vorderingen die in januari zijn geboekt. In januari kunt u de dagafschriften van januari inboeken en hierbij zowel posten uit het vorige jaar als het nieuwe jaar afboeken. Van de balansposten huurdersdebiteuren, eigenaardebiteuren, exploitatiekosten, servicekosten, stookkosten, “gewone” debiteuren en crediteuren kunnen achteraf altijd op de eindbalans aansluitende specificaties worden afgedrukt. En het oude jaar kunt u afsluiten -op slot zetten zou een beter woord zijn- op ieder moment dat het u uitkomt en u liever niet meer heeft dat er in het oude jaar wordt geboekt. 


Moet ik een nieuw boekjaar openen om verder te kunnen werken in het nieuwe jaar?

Nee, zoals in het bovenstaande al is omschreven, hoeft u niets te doen met de jaarovergang. Rustig doorwerken is ons advies.


Waarom sluit de subadministratie debiteuren van het nieuwe jaar niet aan op het grootboek?

Waarschijnlijk is het saldo van de debiteuren op de beginbalans niet correct. Uw subadministratie debiteuren (welke dan ook) geeft het totale openstaande saldo aan van alle facturen, ongeacht of facturen of betalingen in het nieuwe jaar of het vorige jaar zijn geboekt. Als u het eindsaldo van de debiteuren van het oude jaar niet op de beginbalans zet van het nieuwe, dan geeft het grootboek alleen maar de in het nieuwe jaar geboekte facturen en betalingen weer en sluit dit niet aan op de subadministratie. De beginbalans kunt u muteren in de Financiële Administratie -> Grootboek -> Beginbalans -> Muteren. U kunt ook, indien gewenst, de totale eindbalans van het oude jaar over laten nemen op de beginbalans van het nieuwe jaar met het programma Grootboek -> Beginbalans -> Berekenen.

Bezoekadres

Informant Software B.V.
Kwaklaan 9
2291 AT Wateringen

Contact

Telefoon: 0174 - 296189
Algemeen: info@informant.nl
Support: support@informant.nl