Nieuw boekjaar en beginbalans

Nieuw boekjaar
Bij een overgang naar een nieuw boekjaar kunt u in Informant gewoon direct door werken in het nieuwe jaar. Daar hoeft u niets voor te doen.

Beginbalans
Wel dient u op enig moment de beginbalans te berekenen voor het nieuwe jaar. Hiermee worden de eindsaldi van de grootboekrekeningen overgebracht naar het nieuwe jaar en het resultaat van het voorgaande jaar wordt berekend en verwerkt. Dit doet u in de module Financieel. U gaat hier naar grootboek> beginbalans> berekenen.

U geeft hier het jaar in waarvoor u de beginbalans wilt berekenen de grootboekrekening waarop het resultaat verwerkt dient te worden. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om het nieuwe jaar gelijk in te stellen als huidig boekjaar. Hiermee wordt als u bijvoorbeeld een overzicht balans en resultatenrekening oproept dit jaar gelijk in de selectie voor dit overzicht weergegeven. Ook als u gaat boeken dan staat dit jaar standaard ingevuld. Het berekenen van de beginbalans kunt u in Informant over de bedrijven heen doen. Dit doet u door op tabblad bedrijven selectie meerdere bedrijven te selecteren.

*LET OP: als u de beginbalans berekend heeft en u doet achteraf nog boekingen in het voorgaande jaar dan dient u de beginbalans te verwijderen en opnieuw te berekenen. 

Afsluiten periodes
Daarnaast kunt u indien u klaar bent met boeken in het oude boekjaar ervoor kiezen om de periodes in dat jaar dicht te zetten zodat er niet meer geboekt kan worden in dat jaar. Dit doet u in de module Financieel> bestand> instellingen> Periode afsluiten.

U geeft hier het boekjaar en boekperiode in en zet het vinkje “afgesloten”. Daarnaast kunt nog een opmerking meegeven.

Boekingsjournaal
In Informant kunt u ook een boekingsjournaal uitdraaien over een bepaalde periode. Dit doet u in de module Financieel> grootboek> boekingen> boekingsjournaal. Met het uitdraaien van dit overzicht worden alle boekingen binnen de gekozen periode bevroren. U dient zich er terdege van bewust te zijn dat daarna aan deze boekingen niets meer gewijzigd kan worden. Er kunnen nog wel nieuwe boekingen in betreffende periode toegevoegd worden. Betreffend overzicht wordt dikwijls uitgedraaid naar een accountantscontrole en er niets meer gewijzigd mag worden.

 

Bezoekadres

Informant Software B.V.
Kwaklaan 9
2291 AT Wateringen

Contact

Telefoon: 0174 - 296189
Algemeen: info@informant.nl
Support: support@informant.nl